Nový mobil, tablet, počítač nebo IoT zařízení pod stromečkem? Co udělat jako první, aby se dárek nestal noční můrou

Kdo nezlobil, jistě měl pod vánočním stromečkem řadu překvapení. Někdo pod stromečkem našel ponožky, kosmetiku nebo stolní hry. Někdo možná dostal digitální dárek, který vyžaduje péči a přípravu. Ať už rozbalíte chytrý telefon, počítač, tablet nebo nějaké IoT zařízení, ještě než se nadšeně vrhnete do jeho používání, je potřeba udělat několik důležitých věcí, abyste k sobě domů nepustili kyberzločince, kteří číhají právě na takové neopatrné uživatele.

„Moderní technologie hrají v našich životech stále důležitější roli, a tak máme v mobilních telefonech například digitální peněženku a tablet používáme k pracovním věcem místo počítače. Naše zařízení jsou tak plná citlivých soukromých i pracovních dat a finančních informací, a jedná se proto o velmi lákavý cíl hackerských útoků. Další rizika pak přináší IoT zařízení. Pomocí chytrých hraček mohou kyberzločinci odposlouchávat vaše děti, webové kamery použít k nahrávání v okamžiku, kdy se převlékáte, a hlasoví asistenti mohou špehovat vaši domácnost,“ říká Miloslav Lujka, Country Manager Czech Republic, Slovakia & Hungary z kyberbezpečnostní společnosti Check Point Software Technologies. „Kyberzločinci kladou pasti a snaží se využívat každé příležitosti a cílí na nováčky i různými vánočními podvody. Je proto důležité po vybalení nového zařízení vše řádně zabezpečit. Pokud nové zařízení dostane dítě, pečlivě ho seznamte s výhodami i riziky a pomozte mu zařízení zabezpečit, pochopit, jaké hrozby na internetu číhají, a jak v případě nějakého útoku reagovat. Promluvte si s dětmi i o různých možnostech rodičovské kontroly, která nemá sloužit ke špehování, ale podpořit dialog o hrozbách a nastavit jasné hranice.“

Aby vaše data neskončila na darknetu a v rukou kyberzločinců a také aby vaše zařízení nesloužilo k hackerským útokům jako součást botnetu, připravila si kyberbezpečnostní společnost Check Point Software Technologies několik základních kroků, které vás pomohou ochránit:

  1. Zamkněte si zařízení. Každé zařízení si vždy zamkněte nějakým heslem, vzorem nebo třeba otiskem prstu nebo rozpoznáním obličeje. Pokud zařízení ztratíte nebo necháte bez dozoru, je prakticky nemožné se do něj dostat.
  2. Zapněte si vzdálené vyhledávání. Většina zařízení nabízí funkci pro vzdálené vyhledání, takže v případě krádeže nebo ztráty můžete přístroj najít, ale také jej můžete na dálku zamknout a vymazat, aby neměl nikdo nepovolaný potenciální přístup k vašim informacím.
  3. Zapněte si zálohování svých dat, abyste třeba v případě ransomwarového útoku mohli informace obnovit. Ransomware se nevyhýbá ani mobilním zařízením.
  4. Změňte výchozí hesla. Vždy je potřeba změnit výchozí hesla, která jsou v zařízení zadaná. Proč? Výchozí hesla jsou často veřejně známá a pomáhají při podpoře produktů. Navíc IoT zařízení, jako jsou chytré kamery, termostaty, chůvičky nebo routery, jsou vděčným terčem hackerů a zařízení s defaultními hesly lze na internetu jednoduše najít a zneužít. A určitě nechcete, aby se někdo připojil do vaší domácnosti. Taková zařízení se pak mohou stát součástí botnetu, jako je Mirai, a být použita ke kybernetickým útokům po celém světě.
  5. Používejte hesla, která je těžké uhodnout, ale jednoduché zapamatovat. Silná hesla nemusí být složitá. Stačí mít takové heslo, které ostatní neuhodnou, ale pro vás je snadno zapamatovatelné. Můžete například spojit různá slova a okořenit je čísly a symboly. Pomoci mohou také různí správci hesel.
  6. Nikdy nesdílejte své přihlašovací údaje a nepoužívejte stejná hesla. Většina lidí používá stejná uživatelská jména a hesla k různým účtům. Proto jsou tak častým cílem phishingových podvodů. Jelikož krádež jednoho hesla může umožnit napadení řady služeb. Phishingové e-maily a zprávy napodobují například známé značky a vydávají se za specialisty zákaznické podpory nebo dokonce za vašeho zaměstnavatele. Nikdy nesdělujte své přihlašovací údaje prostřednictvím e-mailu nebo textových zpráv. Vždy navštivte danou službu napřímo.
  7. Používejte vícefaktorové ověřování (MFA), které minimalizuje hrozbu případného útoku. Při přihlášení k účtu z nového zařízení bude vyžadováno vícefaktorové ověření, tedy pojistka, která zajistí, že nikdo jiný nebude mít k těmto službám přístup. Pokud by se někdo přeci jen zkoušel k vašim účtům přihlásit, budete okamžitě upozorněni.
  8. Neodkládejte aktualizace. V mobilním telefonu i počítači používejte vždy nejnovější verze softwaru. Nové verze mají opravené chyby a záplatované zranitelnosti. Použití zastaralého softwaru může hackerům umožnit, aby se dostali k vašim osobním informacím.
  9. Zkontrolujte nastavení ochrany osobních údajů. Chytrá zařízení, jako jsou fitness náramky, chytrá domácí zařízení nebo i chytré hračky, drony a hlasoví asistenti, o vás shromažďujíc nejrůznější informace. Vždy si pečlivě projděte, jaké mají nastavení ochrany soukromí a ujistit se, že nesdělujete příliš. Vypněte všechny funkce, které nepotřebujete nebo nepoužíváte.
  10. Nestahujte aplikace z neoficiálních zdrojů a obchodů. Ale i do těch oficiálních občas pronikne nějaká malwarová aplikace, proto je nutné používat bezpečnostní řešení, které dokáže proaktivně vyhledat a zastavit hrozby, ještě než mohou způsobit nějaké škody.
  11. Odstraňte nepotřebné aplikace. Mnoho zařízení obsahuje řadu předinstalovaných aplikací, zranitelnosti v takovýchto aplikacích mohou hackerům usnadnit útok. Pokud tedy odstraníte aplikace, které nepoužíváte a nechcete, snížíte riziko útoku. Některé aplikace po vás navíc budou chtít osobní údaje, se kterými mohou dále manipulovat, buďte tedy obezřetní a používejte jen aplikace, kterým důvěřujete.
  12. Vypněte automatické Wi-Fi/Bluetooth připojení. Ve výchozím nastavení vašeho chytrého telefonu může být automatické připojení k dostupné Wi-Fi síti nebo Bluetooth zařízení, čehož mohou zkoušet hackeři zneužít a získat k němu zařízení. Ujistěte se proto, že je tato funkce vypnutá. Bezplatná Wi-Fi je sice lákadlem, ale zároveň může být vážnou bezpečnostní hrozbou. Často se setkáváme s hackery, kteří na letištích nebo v kavárnách čekají, až se někdo přihlásí k veřejné Wi-Fi síti, aby se mohli na nic netušící uživatele vrhnout. Pokud je to možné, zcela se vyhněte nezabezpečeným Wi-Fi sítím. A pokud je přeci jen musíte používat, nepřipojujte se alespoň k osobním účtům nebo citlivým údajům.
  13. Důležitým krokem k ochraně je pochopení taktik hackerů a rizik souvisejících s kybernetickými útoky. Moderní hrozby a podvody jsou ale tak sofistikované, že je pravděpodobně řada lidí nepozná. Zásadní je proto používat i pokročilé bezpečnostní řešení a anti-ransomware. Zabezpečte také svoje mobilní zařízení, protože v telefonu máte ohromné množství informací a když je útok úspěšný, můžete ohrozit i všechny svoje známé. Například Check Point Harmony Mobile chrání podniková mobilní zařízení před kyberútoky a poskytuje ochranu v reálném čase i před těmi nejpokročilejšími hrozbami. ZoneAlarm Mobile Security pak chrání soukromá mobilní zařízení před ransomwarem, krádežemi dat a přihlašovacích údajů a nebezpečnými Wi-Fi sítěmi.

Aktuální útoky a kybernetické hrozby lze sledovat také v živé mapě hrozeb threatmap.checkpoint.com.

Novinky od českého týmu společnosti Check Point Software Technologies:

Sledujte novinky o společnosti Check Point Software Technologies:

O společnosti Check Point Software Technologies

Check Point Software Technologies Ltd. (www.checkpoint.com) je přední poskytovatel kyberbezpečnostních řešení pro vlády a organizace po celém světě. Portfolio bezpečnostních řešení Check Point Infinity chrání podniky a veřejné organizace před kyberútoky 5. generace prostřednictvím unikátních řešení, která nabízí bezkonkurenční úspěšnost zachycení malwaru, ransomwaru a jiných pokročilých cílených hrozeb. Infinity se skládá ze čtyř základních pilířů, které poskytují nekompromisní zabezpečení a prevenci hrozeb V. generace: Check Point Harmony pro vzdálené uživatele, Check Point CloudGuard pro automatické zabezpečení cloudů, Check Point Quantum pro ochranu síťových perimetrů a datových center, které jsou řízeny nejkomplexnější a nejintuitivnější jednotnou správou zabezpečení, a Check Point Horizon, bezpečnostní platforma zaměřená na prevenci a bezpečnostní operace. Check Point chrání více než 100 000 organizací všech velikostí.

Knotte: Vybudovali jsme si dobrou pozici pro další růst

Infinix vlétl v roce 2022 na český trh a začal rychle získávat první zákazníky. Zásadní bylo uvedení smartphonu NOTE12 PRO, který nabízí skvělý poměr cena/výkon. Recenzenti nešetřili chválou a uvedení vlajkové lodi ZERO Ultra podpořilo růst podílu Infinixu na trhu. Do roku 2023 míří Infinix s plánem uvést nové modely a posílit svou pozici v Česku i na Slovensku.

Do letošního léta byla značka Infinix v Česku a na Slovensku poměrně neznámá. Přitom v Asii a Africe jde o jednoho z velkých hráčů, který prodává miliony smartphonů ročně. Situace se změnila v červnu, kdy se oficiálně začaly prodávat základní telefony řady HOT. Opravdový útok na české obchody však začal až s nástupem smartphonů NOTE 12 PRO. Příznivé recenze chválící kvalitní výbavu a výbornou cenu lemovaly první kroky expanze čínského výrobce.

“Naším cílem bylo v roce 2022 vybudovat základní povědomí o značce a dostat se minimálně k 1% trhu. To se nám povedlo. Myslím, že jsme si vybudovali dobrou pozici pro další růst,” uvádí Lukáš Knotte, generální ředitel Infinix pro Českou republiku a Slovensko. “V roce 2023 chceme pokračovat v tomto tempu. Naše zařízení nabízejí skvělý poměr cena/výkon, což nám výrazně pomáhá v dosažení cílů.”

“Český zákazník je docela náročný. Ví, co chce a má přehled. Nemá proto smysl ho zavalit výběrem z desítek různých modelů, které se budou prodávat po kusech. Věřím, že z našeho portfolia přinášíme do Česka to nejlepší a čísla to potvrzují,” říká Knotte.

Na začátku roku 2023 Infinix plánuje uvést na trh nové modely. “Předpokládáme, že bude sílit tlak na cenu a zákazníci budou nákupy zvažovat mnohem víc, než dříve. Máme některé unikátní vlastnosti, jako třeba superrychlé nabíjení 180W, nebo upravené prostředí pro hráče mobilních her, takže se opravdu nebojím, že by se nové telefony neprodávaly. Cíle pro rok 2022 jsme splnili a pokud nás v roce 2023 nic nepřekvapí, dojdeme si i pro 3% podíl na trhu,” věří Knotte.

Infinix je rychle se rozvíjející technologický brand, jenž vznikl v roce 2013. Jeho hlavní cílovou skupinou je mladší generace, které nabízí výkonná, cenově dostupná a skvěle vybavená chytrá zařízení. Produkty Infinix disponují nejmodernějšími funkcemi, jež uživatelé v současné době hledají v chytrých telefonech.

Superrychlé nabíjení, pokročilé kamery vybavené umělou inteligencí nebo displeje s vysokým rozlišením. To všechno se skrývá v balení za velmi příznivé ceny, což umožňuje mnoha lidem využívat tyto přednosti v jejich běžném digitálním životě.

Infinix kóduje DNA svých mobilních zařízení především pro generaci Z, jež má ráda kombinaci módního stylu s moderními technologiemi. Všechny smartphony výrobce mají jedinečný stylový design a jsou přizpůsobeny trendům převládajícím mezi mladými lidmi po celém světě.

Infinix Mobility je rychle se rozvíjející technologická značka, která navrhuje, vyrábí a prodává rozšiřující se portfolio chytrých zařízení po celém světě pod značkou Infinix, která byla založena v roce 2013.

Infinix, který se zaměřuje na dnešní mládež s prvotřídní technologií, vytváří trendy, výkonná a cenově dostupná inteligentní zařízení, která přinášejí nejnovější technologie na trhu uživatelům po celém světě v době, kdy je potřebují za cenu, kterou chtějí.

Pro více informací navštivte: http://www.infinixmobility.com /

Hackeři by mohli zneužívat AI chatboty k vytváření phishingových e-mailů a škodlivého kódu

Check Point Research, výzkumný tým společnosti Check Point® Software Technologies Ltd. (NASDAQ: CHKP), předního světového poskytovatele kyberbezpečnostních řešení, varuje, že by hackeři mohli použít chatbota OpenAI ChatGPT a také OpenAI Codex k cíleným kybernetickým útokům. Check Point mimo jiné otestoval, že pomocí chatbota ChatGPT lze vytvořit phishingový e-mail se škodlivým kódem. Tento příklad by měl sloužit jako upozornění na možná rizika, která nové AI technologie přináší, protože mají potenciál výrazně změnit prostředí kybernetických hrozeb.

Pomocí chatbota ChatGPT lze vytvořit phishingový e-mail s přiloženým excelovým dokumentem obsahujícím škodlivý kód. A pokud bychom vše propojili s kódem vytvořeným pomocí OpenAI Codexu, bylo by možné vše použít k jednoduchému a přitom efektivnímu útoku.

Stačilo by pomocí ChatGPT:

  1. Požádat o vytvoření zprávy napodobující hostingovou společnost.
  2. Požádat o zdokonalení zprávy a vytvoření podvodného e-mailu se škodlivou excelovou přílohou.
  3. Požádat o vytvoření škodlivého VBA kódu umístěného v excelovém dokumentu.

Výzkumnému týmu se také podařilo vygenerovat škodlivý kód pomocí OpenAI Codexu. Položeny byly následující otázky:

  • Spusť reverzní shell skript na počítači se systémem Windows a připoj se k určité IP adrese.
  • Zkontroluj, zda je URL adresa zranitelná vůči SQL injection přihlášením jako správce.
  • Napiš skript v jazyce python, který spustí úplnou kontrolu portů na cílovém počítači.

Následně Codex vygeneroval škodlivý kód. A při propojení s phishingovým e-mailem vytvořeným v předchozí fázi pomocí ChatGPT bychom měli vše potřebné k útoku.

„ChatGPT má potenciál výrazně změnit prostředí kybernetických hrozeb. Kdokoli s minimálními prostředky a nulovými znalostmi v oblasti kódu může snadno vytvořit hrozbu podle svých představ,“ říká Peter Kovalčík, regionální ředitel, Security Engineer Eastern Europe z kyberbezpečnostní společnosti Check Point Software Technologies. „S pomocí AI je snadné vygenerovat škodlivé e-maily a kódy a hackeři je mohou dále vylepšovat. Náš příklad má sloužit jako varování veřejnosti, protože AI technologie mohou znovu posunout vývoj sofistikovaných a efektivních kybernetických hrozeb. Svět kybernetické bezpečnosti se rychle mění a je potřeba na to reagovat. AI technologie jsou stále vyspělejší a mohou ovlivnit prostředí hrozeb v dobrém i zlém.“

Více informací najdete v analýze výzkumného týmu Check Point Research:

https://research.checkpoint.com/2022/opwnai-ai-that-can-save-the-day-or-hack-it-away/

Novinky od českého týmu společnosti Check Point Software Technologies:

Sledujte novinky o bezpečnostním týmu Check Point Research:

Sledujte novinky o společnosti Check Point Software Technologies:

O výzkumném týmu Check Point Research

Check Point Research poskytuje zákazníkům společnosti Check Point Software a širší bezpečnostní komunitě detailní informace o kyberhrozbách. Výzkumný tým shromažďuje a analyzuje data o globálních kyberútocích ze sítě ThreatCloud, chrání tak před hackery a zajišťuje, že všechny produkty Check Point jsou aktualizované a mají nejnovější ochranu. Výzkumný tým se skládá z více než 100 analytiků a výzkumných pracovníků, kteří spolupracují také s dalšími bezpečnostními společnostmi, donucovacími orgány a organizacemi CERT. 

O společnosti Check Point Software Technologies

Check Point Software Technologies Ltd. (www.checkpoint.com) je přední poskytovatel kyberbezpečnostních řešení pro vlády a organizace po celém světě. Chrání zákazníky před kyberútoky 5. generace prostřednictvím unikátních řešení, která nabízí bezkonkurenční úspěšnost zachycení malwaru, ransomwaru a jiných pokročilých cílených hrozeb. Check Point nabízí víceúrovňovou bezpečnostní architekturu, Infinity Total Protection s pokročilou prevencí hrozeb 5. generace, a tato kombinovaná produktová architektura chrání podnikové sítě, cloudová prostředí a mobilní zařízení. Check Point navíc poskytuje nejkomplexnější a nejintuitivnější nástroje pro správu zabezpečení. Check Point chrání více než 100 000 organizací všech velikostí.

Superman mezi smartphony: Tři unikátní a málo známé funkce Huawei Mate 50 Pro

Fotografičtí experti nedávno zvolili krále mobilní fotografie, kterým je podle prestižního žebříčku DXOMARK model Mate 50 Pro od Huawei. Fotosystém však není zdaleka jedinou vlastností, ve které exceluje. Úřadující vlajková loď nabízí i další důležité funkce, o kterých jste možná ani netušili – a zajisté je ocení každý fanoušek nových technologií. 

SuperStorage

Poměrně často se stává, že uživatelé při nákupu smartphonu podceňují své požadavky na velikost uložiště, zejména při používání aplikací se totiž úložný prostor rychle zmenšuje. Po půl až roce používání najednou zjistí, že už jim nezbývá téměř žádná kapacita a přijde řada na vymazávání. I když dnes existují aplikace nebo řešení třetích stran, které mohou s čištěním uložiště pomoci, pro většinu uživatelů je to zbytečně složité, a tak se to rozhodnou udělat mechanicky.

S cílem pomoci uživatelům uvolnit více úložného prostoru bez stresu, představil Huawei technologii SuperStorage, která slouží k tomu, aby pomáhala maximalizovat úložný prostor. Vůbec první technologie komprese uložiště totiž dokáže ušetřit až 20 GB prostoru. Například, SuperStorage dokáže automaticky detekovat duplikované soubory a málo využívané aplikace, které uživateli umožní kompresi v aplikaci Huawei Optimiser.

Další výhodou je, že když se ve smartphonu nachází více kopií stejného souboru, např. stejný obrázek odeslaný do skupinových chatů napříč různými aplikacemi, funkce SuperCharge dokáže tyto soubory identifikovat a zkompresovat je do jednoho tak, aby obsadil jen jeden úložný prostor.

Kromě toho dokáže systém identifikovat i aplikace, které uživatel už delší dobu nepoužívá. Když se je pak rozhodne znovu použít, mohou být dekomprimovány v reálném čase. SuperStorage je bezproblémový, protože výše uvedené funkce neovlivňují běžné používání chytrého telefonu a nijak uživatele neomezují.

SuperEnergy Boosting

Výdrž baterie smartphonu ovlivňuje celkový uživatelský zážitek. Co si ale při používání chytrého telefonu často neuvědomujeme, je úroveň spotřeby energie, kterou snižujeme sledováním oblíbeného obsahu, poslechem hudby nebo hraním mobilních her. Bod zlomu nastává tehdy, když baterie telefonu klesne na kritickou úroveň. Inženýři výzkumu a vývoje společnosti Huawei proto přišli s myšlenkou vyvinout funkci, která umožní smartphonu fungovat delší dobu před tím než se vypne – a to i když je baterie téměř vybitá.

Když úroveň baterie chytrého telefonu dosáhne kritické úrovně, často se automaticky vypne. V Huawei však zjistili, že u většiny smartphonů dostupných na trhu, ve skutečnosti zůstávají značné miliampéry energie i se sníženým napětím, které omezuje úlohy s vysokou spotřebou energie. Proto přijali výzvu vytvořit chytrý telefon, který může pokračovat v provozu i tehdy, když je jeho baterie na kritické úrovni.

Současné smartphony dostupné na trhu často odpovídají přímo úměrně aktuální úrovni baterie. Když je úroveň baterie ponechaná jen v nejnižším procentuálním rozsahu, napětí baterie klesne z normálního stavu 4,45 V na úroveň nízkého napětí 3,4 V. Když se během tohoto stavu nízké spotřeby energie sníží nabití baterie, smartphone se již nezapne.

Huawei Mate 50 Pro prošel aktualizací hardwaru, aby zlepšil výdrž baterie. Vzhledem k tomu, že smartphony Huawei používají vysoce kvalitní baterie, výkonný algoritmus zavedený v EMUI 13 spolu s technologií SuperEnergy Boosting umožňuje smartphonu přiměřeně odebírat energii ve stavu nízké spotřeby, i když je napětí mezi 3,0 a 3,4 V (s přesností +/-0,1 V). To umožňuje uživatelům zapnout smartphone a prodloužit tak jeho používání v případě nouze. 

SuperHub

„SuperHub“ je ekvivalentem schránky pro ukládání souborů do vyrovnávací paměti. Uživatelé mohou přesouvat libovolné soubory jako jsou obrázky, dokument, texty a další do SuperHub a rychle je sdílet, kdykoliv je potřebují. SuperHub prolomí bariéry mezi softwarem třetích stran a je kompatibilní s mnoha formáty, což umožňuje efektivní a pohodlný přenos souborů.

Tradiční schránka chytrých telefonů umožňuje uživatelům kopírovat najednou pouze jednu informaci s jedním formátem obsahu. Nemůže zahrnovat více formátů souborů nebo být kompatibilní s bohatšími formáty obsahu pro zvýšení efektivity. SuperHub umožňuje uživatelům kopírovat soubory mezi aplikacemi a kombinovat formáty souborů.

Uživatelé mohou například vybrat text nebo obrázek v poznámce, potom je myší přesunout do SuperHubu a přímo sdílet s přáteli. Můžete dokonce zkopírovat prezentační balíček do Správce souborů v SuperHubu a rychle ho sdílet do počítače prostřednictvím smartphonu a zajistit si tak bezproblémový přenos údajů mezii počítačem a chytrým telefonem. Uživateli to ušetří proces přepínání tam a zpět mezi více softwary i vícenásobné kopírování.

Aktuální informace ze světa Huawei Consumer BG naleznete denně aktualizované na:

O Huawei Consumer Business Group

Produkty a služby společnosti Huawei jsou dostupné ve více než 170 zemích a používá je třetina světové populace. V Německu, Švédsku, Rusku, Indii a Číně bylo zřízeno čtrnáct výzkumných a vývojových center. Huawei CBG je jednou ze tří obchodních jednotek společnosti Huawei a zahrnuje smartphony, PC, tablety, nositelné a cloudové služby atd. Globální síť společnosti Huawei je postavena na více než 34letých zkušenostech v telekomunikačním průmyslu a je odhodlána poskytovat nejnovější technologický pokrok spotřebitelů po celém světě.

Samsung představí na veletrhu CES 2023 nejlepší startupy ze svého akcelerátoru C-Lab

Společnost Samsung Electronics představí na veletrhu CES 2023 nové inovativní projekty vyvinuté v rámci programu C-Lab[1]. Návštěvníci se budou moci seznámit se čtyřmi projekty z vnitrofiremního programu C-Lab Inside a s osmi startupy, které podporuje firemní akcelerační program C-Lab Outside. Inovativní projekty budou k vidění ve dnech 5.-8. ledna v Eureka Parku v Las Vegas. Tato výstavní plocha bude v rámci veletrhu zasvěcená startupům z celého světa. Samsung předpokládá, že projekty z programu C-Lab vstoupí díky veletrhu CES na globální trh. Díky účasti na veletrhu se zvýší šance projektů na komerční prosazení a jejich autoři se mohou setkat s potenciálními investory.

C-Lab Inside: Představují se projekty zaměstnanců Samsungu ze skutečného i virtuálního světa

Samsung vystavuje na veletrhu CES svoje projekty z programu C-Lab Inside už od roku 2016. Chystané projekty na letošní ročník již získaly řadu ocenění za inovace, schopnost prosazení na trhu i kompletní provedení. Mezi nejúspěšnější patří následující projekty:

  • Meta-Running, platforma pro běžecký trénink v metaverzu
  • Porkamix, další platforma v metaverzu, tentokrát pro interaktivní prožívání koncertů
  • Soom, nový způsob meditace se zpětnou vazbou v reálném čase
  • Falette, 3D digitální transformace pro domácí výrobu z textilu

C-Lab Outside: Startupy zaměřené na robotiku, umělou inteligenci apod.

Akcelerační program C-Lab Outside vznikl v říjnu 2018 s cílem oživit a podpořit korejský startupový ekosystém. Startupové firmy, které se do programu přihlásí, mohou využívat kancelářské prostory Samsungu, odborný mentoring ze strany našich zaměstnanců, digitální marketing a finanční poradenství. Mezi další výhody patří potenciální partnerství se Samsungem a možnost účasti na vlivných IT výstavách, k nimž patří právě CES nebo KES (Korea Electronics Show).

V uplynulém roce se v rámci programu C-Lab Outside do podpory startupů zapojily společně se Samsungem i organizace Daegu Center a Gyeong-buk Center for Creative Economy & Innovation. K účasti na CES 2023 jsme vybrali následujících osm startupů:

  • NdotLight, webové řešení pro 3D design
  • NEUBILITY, městská dovážková služba využívající samořídících robotů
  • 40FY, aplikace pro digitální péči o duševní zdraví, od vyšetření po terapii
  • CELLICO, bionické oko pro pacienty s chorobou sítnice
  • Plask, nástroj s umělou inteligencí pro motion capture a animaci v internetovém prohlížeči
  • Wrn Technologies, služby pro výuku tvůrčího psaní a pro tvorbu obsahu pomocí generativní umělé inteligence
  • Catius, konverzační společník pro děti s umělou inteligencí
  • Erangtek, domácí zařízení na bázi IoT pro vylepšení kvality hovorů

Startupy z programu C-Lab získaly na CES 2023 rekordních 29 cen za inovace

V listopadu 2022 vyhlásilo sdružení Consumer Technology Association (CTA) vítěze soutěže CES 2023 Innovation Awards ve 28 produktových kategoriích, do kterých patří i nejlepší inovace. Projekty z programu C-Lab získaly dvě ceny Best of Innovation a 27 čestných ocenění Innovation Awards Honorees. Program C-Lab tak celkově získal 22 cen Innovation Awards za rok 2022 a dalších 7 za rok 2023.

Je tedy zřejmé, že Samsung startupům pomáhá jak uspět v soutěži, tak i ve vstupu na globální trh.

„Máme velkou radost, že startupy z programu C-Lab prokázaly své technologické kvality na světové scéně. Nejlépe o tom svědčí právě rekordní počet cen Innovation Awards na CES,“ prohlásil Hark Kyu Park, prezident a finanční ředitel společnosti Samsung Electronics. „Doufáme, že projekty z C-Lab na globálním trhu uspějí a celému světu předvedou, jak vynikající startupy v Koreji máme.“

Vyzdvihnout lze například startup Dot Inc., který vyvíjí zařízení a software pro zrakově postižené. Na CES 2022 získal cenu Best of Innovation Award v kategorii dostupnosti pro postižené, a kromě toho dvě čestná ocenění Innovation Awards Honorees. Podobný úspěch si připsal startup Verses se streamovacím systémem Meta Music Systém – ten získal na CES 2023 cenu Best of Innovation Award v kategorii Streaming.

Ceny za inovace získalo i osm startupů vystavujících své projekty na stánku C-Lab – NEUBILITY, 40FY, NdotLight, CELLICO, Plask, Catius a Wrtn Technologies.

Další dvě ceny Best of Innovation Awards a 20 cen Innovation Awards si rozdělilo 7 startupů z programu C-Lab Inside a 11 bývalých startupů z C-Lab Outside.

Samsung dosáhl svého cíle a v uplynulých pěti letech podpořil na 500 startupů a projektů

V roce 2018 Samsung oznámil, že během pěti let pomůže 300 korejským startupům v programu C-Lab Outside a 200 projektům v programu C-Lab Inside. Dosud jsme podpořili celkem 506 startupů a projektů (304 v C-Lab Outside a 202 v C-Lab Inside).

Nedávno Samsung spustil další program C-Lab Family, profesní síť, v níž mohou absolventské startupy pokračovat ve spolupráci se Samsungem i poté, co svou činnosti v programech C-Lab Outside nebo C-Lab ukončí. Vznikl také výbor C-Lab Scale-Up Committee. Do budoucna hodláme partnerství v rámci C-Lab Family postupně rozšiřovat a navyšovat potřebné investice. 

O společnosti Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung inspiruje svět a tvoří budoucnost svými převratnými myšlenkami a technologiemi. Společnost nově definuje svět televizorů, smartphonů, tabletů, nositelných chytrých zařízení, digitálních spotřebičů, síťových a paměťových prvků, LSI systémů, polovodičů a LED displejů. Nejnovější informace najdete v Samsung Newsroom na adrese http://news.samsung.com/cz/.

Vánoční slevy na VR headsety od HTC jsou tu a jsou lepší než kdy dřív

Společnost HTC VIVE dnes odhalila vánoční slevy, které nadchnou každého, kdo pod stromečkem nenalezl vytoužený headset. Fanoušci virtuální reality k headsetům z řady VIVE Pro navíc získají zdarma i 12měsíční předplatné do služby VIVEPORT Infinity. Ihned se tak budou moci ponořit do nepřeberného množství virtuálních zážitků, aplikací i her. Největší nadšence, kteří se od virtuální reality nechtějí oprostit ani na cestách, osloví bonus ve formě VR ovladače a předplatného pro službu VIVEPORT Vista, který výrobce přibalil k lehoučkým VR brýlím HTC VIVE Flow.

Zvýhodněné headsety budou dostupné na stránkách www.vive.com a u vybraných partnerů až do 2. ledna 2023.

Špičkové VR za výhodnou cenu s HTC VIVE Pro

Slevy přes 5 000 Kč se dočkala VR sestava s headsetem HTC VIVE Pro, kterou lze v rámci vánočního zvýhodnění získat za 20 425 Kč. Headset díky propracované ergonomii a bohaté rozšiřitelnosti nastavil již při svém představení standard špičkového VR.  S rozlišením 2880 x 1600 pixelů, obnovovací frekvencí 90 Hz a 110° zorným polem uživatelům nabídne skvělý vizuální zážitek a skutečně špičkový systém sledování pohybu pomocí základnových stanic Steam VR 2.0. Bohatá nabídka příslušenství a možnost sestavu postupně vylepšovat jej navíc činí skvělým základem plnohodnotného VR systému.

HTC VIVE Pro 2 pro upgrade i ty nejnáročnější

Skvělou příležitost pro zkušené VR průkopníky představují slevy na headset HTC VIVE Pro 2, který se pyšní úžasným 5K rozlišením, 120° zorným polem a 120Hz obnovovací frekvencí. Aktuální hvězdu portfolia výrobce v rámci Black Friday akce nabízí za 33 200 Kč a v případě samostatného headsetu dokonce pouhých 18 625 Kč. I majitelé starších headsetů standartu Steam VR jako je HTC VIVE nebo Valve Index tak mají možnost rychle a snadno posunout svou VR hru na novou úroveň.

HTC VIVE Pro Eye pro profesionály i přenos emocí

Výrazného zvýhodnění se dočkal i profesionální HTC VIVE Pro Eye za 28 650 Kč, který si zamilují všichni objevitelé společenských VR zážitků a metaverza. Díky integrované technologie sledování pohybu očí umožňuje přenést do virtuální reality mrkání i další nuance nonverbální komunikace. Tomu nahrává i kompatibilita s průkopnickým HTC VIVE Facial Trackerem, který zajistí sledování spodní poloviny tváře.

Ocení ho ale také profesionálové, kteří mohou sledování pohybu očí využít pro výzkumnou práci, nebo při tréninku prezentačních dovedností.

Soukromé kino, cloud-gaming i meditace

Poslední novinkou tchajwanského výrobce jsou lehoučké 180g VR brýle HTC VIVE Flow, které ukázaly směr ke skutečně mobilnímu VR. Ačkoli nedisponují pohybovými ovladači, jejich inside-out sledování pohybu je bezchybné a obraz až nečekaně věrný. Díky spojení s mobilním telefonem přitom nabídnou soukromé kino, ve kterém si lze pustit jakýkoli film či seriál na obrovském plátně, ať už se uživatel nachází doma, na koleji, nebo v letadle. Aktuální rozmach cloudového hraní navíc umožní i proměnu virtuálního kina v mobilní herní zařízení, které na cestách poskytne komfort domácích herních konzolí. Nechybí samozřejmě ani nativní VR obsah, který bude díky předplatnému VIVEPORT Vista zahrnutému ve výhodné vánoční ceně 10 950 Kč ihned k dispozici. Zákazníky tak po vybalení čeká okamžité objevování virtuálních světů, návštěvy vzdálených galerií i odpočinek ve fantazijních meditačních zážitcích. 

O systému virtuální reality HTC Vive™

HTC Vive je první komplexní systém virtuální reality vyvinutý ve spolupráci firem HTC a Valve, který je od základu designován pro virtuální realitu v pokojovém měřítku (room-scale VR). Umožnil tak rozvoj VR technologie do podoby, v jaké ji známe dnes. Nové modely HTC VIVE Pro 2, VIVE Focus 3 a VIVE Flow, které na průkopnický headset navazují tak uživatele pohltí vizuálně, fyzicky i emocionálně, ať už se jedná o náročné hráče či profesionály.

Více informací na www.htcvive.com.

Další informace naleznete na adrese www.divrlabs.com.

Štědrý den 2022 v síti Vodafone: SMS se stávají minulostí. Zákazníci Vodafonu jich na Štědrý den poslali o dvě třetiny méně než před 9 lety

Na Vánoce před třiceti lety síť Vodafonu přenesla první SMS světa, v posledních letech ale obliba textovek klesá. Během letošního Štědrého dne si jich uživatelé mezi sebou poslali zhruba 6 milionů, což je ve srovnání s rokem 2013 o zhruba dvě třetiny méně. Síť Vodafonu letos o Vánocích spojila téměř 12 milionů hlasových hovorů. Datový provoz narůstá kontinuálně – letos uživatelé využívali data o 33 % více než loni. Do statistik promluvil i pokračující konflikt na Ukrajině, z cizinců v ČR letos využilo sítě Vodafone nejvíce Ukrajinců.

Síť Vodafonu spojila zhruba 12 milionů hovorů, jejich počet oproti loňsku stoupl o 1 %. Nejvíce pak lidé telefonovali dopoledne mezi 10. a 11. hodinou, tedy předtím, než usedli ke sváteční tabuli. Ačkoliv hlasový provoz oproti předchozím Vánocům zůstal téměř stejný, opět vzrostl poměr počtu hovorů realizovaných přes službu VoLTE (Voice over LTE) – téměř dvě třetiny všech hovorů byly již uskutečněny přes LTE síť.

Využití SMS každoročně klesá, protože zákazníci používají i jiné možnosti elektronické komunikace, jakou jsou hovory přes internet, komunikace přes sociální sítě a další formy instant messagingu. To potvrdil i nárůst datových služeb o 33 % v porovnání s předchozím rokem. Největší datový provoz byl zaznamenán mezi 21. a 22. hodinou. Počet odeslaných MMS pak během Štědrého dne za posledních šest let klesl téměř na polovinu, do oficiálních statistik Vodafonu se tedy letos poprvé multimediální zprávy nepropisují.

Díky válce na Ukrajině bylo letos poprvé nejvíce zahraničních SIM karet připojených do sítě Vodafonu právě ukrajinských. Taktéž nejvíce hovorů do zahraničí bylo uskutečněno na Ukrajinu.

Přehled nejdůležitějších hodnot:

Spojené hovory

  • Suma za den – 11,960,638 (srovnání s předchozím rokem – nárůst o 1 %)
  • Hodnota ve špičce – 1,373,770 (srovnání s předchozím rokem – pokles o 2 %)
  • Hodina s nejvyšším provozem – 10:00 – 11:00

Datový provoz

  • Suma za den [TB] – 1,374 (srovnání s předchozím rokem – nárůst o 33 %)
  • Hodnota ve špičce [TB] – 84.6 (srovnání s předchozím rokem – nárůst o 31 %)
  • Hodina s nejvyšším provozem – 21:00 – 22:00

SMS odeslané z mobilu

  • Suma za den – 6,090,047 (srovnání s předchozím rokem – pokles o 18 %)
  • Hodnota ve špičce – 10,442 (srovnání s předchozím rokem – pokles o 19 %)
  • Minuta s nejvyšším provozem – 10:00 – 10:01

Všechny SMS – z mobilů a aplikací

  • Suma za den – 7,974,304 (srovnání s předchozím rokem – pokles o 17 %)
  • Hodnota ve špičce – 15,496 (srovnání s předchozím rokem – pokles o 16 %)
  • Minuta s nejvyšším provozem – 10:01 – 10:02

In-Roamers – TOP země

Návštěvníci z následujících zemí strávili Štědrý den v Česku a využili služby v naší síti:

  1. Ukrajina
  2. Švédsko
  3. Německo
  4. Francie
  5. Dánsko
  6. Polsko
  7. Velká Británie
  8. Rakousko
  9. Slovensko
  10. Belgie

Volání do zahraničí – TOP destinace

  1. Ukrajina
  2. Slovensko
  3. Německo
  4. Polsko
  5. Rakousko
  6. Itálie
  7. Rumunsko
  8. Francie
  9. Španělsko
  10. Velká Británie 

O společnosti Vodafone

Vodafone je telekomunikačním lídrem v Evropě a Africe. Naším cílem je „spojovat pro lepší budoucnost“ a naše odborné znalosti a rozsah působení nám dávají jedinečnou příležitost dosáhnout pozitivní změny pro společnost. Naše sítě udržují rodiny, přátele, firmy i vlády ve spojení a hrajeme zásadní roli při udržování chodu ekonomik a kritických odvětví, jako je vzdělávání a zdravotní péče. Vodafone je největším operátorem mobilních a pevných sítí v Evropě, je největším světovým poskytovatelem připojení k internetu věcí (IoT) a naše technologická platforma M-Pesa v Africe umožňuje 50 milionům lidí těžit z přístupu k mobilním platbám a finančním službám. Mobilní a pevné sítě provozujeme v 21 zemích a ve 47 dalších spolupracujeme v oblasti mobilních sítí s partnery. K 30. červnu 2022 jsme měli více než 300 milionů mobilních zákazníků, více než 28 milionů zákazníků s pevným připojením, více než 22 milionů televizních zákazníků a 160 milionů připojených IoT zařízení a platforem.

V České republice poskytuje Vodafone služby více než 4,5 milionu zákazníků – zhruba 4 miliony připadají na mobilní služby, dalších přibližně 700 tisíc na fixní služby, kde Vodafone posílil svou pozici po integraci společnosti UPC Česká republika. Podporujeme diverzitu a inkluzi prostřednictvím našich politik v oblasti mateřské a rodičovské dovolené, celosvětově s pomocí internetového připojení posilujeme postavení žen a obecně zlepšujeme přístup ke vzdělání a digitálním dovednostem. Respektujeme všechny jednotlivce bez ohledu na rasu, etnickou příslušnost, zdravotní postižení, věk, sexuální orientaci, genderovou identitu, kulturu nebo náboženství.

Vodafone rovněž dělá významné kroky ke snížení dopadu svého podnikání na planetu. Jde například o nákup 100 % elektřiny z obnovitelných zdrojů po celém světě i o opětovné použití, další prodej nebo recyklaci 100 % našeho nadbytečného síťového vybavení nejpozději od roku 2025. Firma také postupně snižuje emise skleníkových plynů z provozu i z dodavatelského řetězce. Díky těmto krokům chce Vodafone dosáhnout nejpozději v roce 2040 uhlíkové neutrality. Více informací

Samsung a komunita uživatelů Galaxy věnovali na splnění globálních cílů již 10 milionů dolarů

Společnost Samsung Electronics oznámila dosažení významného milníku na cestě k udržitelným globálním cílům (Sustainable Development Goals). Na Rozvojový program OSN (UNDP) již uživatelé Samsungu věnovali více než 10 milionů dolarů (cca 228 milionů korun). K výběru financí slouží aplikace Samsung Global Goals, vybraná částka pomáhá UNDP podporovat pozitivní společenský vývoj v nejrůznějších zemích po celém světě.

Program udržitelných globálních cílů vyhlásila OSN v roce 2015 jako společnou strategii jednotlivých kroků pro vytvoření spravedlivějšího a udržitelnějšího světa do roku 2030. Globálních cílů je 17 a týkají se především celoplanetárních problémů, k nimž patří společenská nerovnost, klimatické změny, narušování ekosystémů, vzdělání apod. Samsung od počátku podporuje plnění globálních cílů prostřednictvím svých inovativních řešení a od roku 2019 ve spolupráci s UNDP nabízí aplikaci Samsung Global Goals coby jednoduchý a smysluplný nástroj, kterým k plnění cílů mohou přispívat i samotní uživatelé zařízení Galaxy po celém světě.

Společně ke splnění cílů

„V Samsungu dobře víme, jak důležitou roli moderní technologie hrají při řešení zásadních světových problémů,“ prohlásil TM Roh, prezident a ředitel divize Mobile eXperience společnosti Samsung Electronics. „Do plnění globálních cílů jsme proto prostřednictvím partnerství s Rozvojovým programem OSN zapojili i samotné uživatele mobilních zařízení Galaxy – slouží jim k tomu aplikace Samsung Global Goals. Za to, že se nám podařilo dosáhnout tohoto úžasného milníku, tedy děkujeme i našim zákazníkům.“

Prostřednictvím aplikace Samsung Global Goals mohou uživatelé podpořit důležitou práci v rámci Rozvojového programu OSN, k níž patří i zapojení mladých lidí do plnění globálních cílů. V rámci programu se zavádějí nejrůznější strategie, projekty a iniciativy pro mladé ve více než 100 zemích po světě, uzavřelo se už přes 900 partnerství.

„Na cestě do roku 2030 se pomalu blížíme k polovině a nadcházející rok hraje v našem úsilí o dosažení globálních cílů obrovskou roli,“ komentoval to administrátor Rozvojového programu Achim Steiner. „Svět se v poslední době potýká s neúspěchy, nám ale dodává energii pokrok, kterého jsme díky tomuto partnerství dosáhli. Společně se Samsungem musíme oživit společné úsilí o dosažení cílů a inspirovat k akci i další generace.“

Vliv na mnoha úrovních

Aplikace Samsung Global Goals je v současné době nainstalovaná na téměř 300 milionech zařízení řady Galaxy po celém světě, především na chytrých telefonech, tabletech a chytrých hodinkách. Prostřednictvím této aplikace Samsung informuje uživatele o globálních cílech a zároveň jim umožňuje kráčet drobnými praktickými krůčky k velkým změnám. V aplikaci Samsung Global Goals mohou uživatelé přispívat přímo nebo pomocí reklamy, ať už na tapetách nebo přímo v prostředí aplikace. Samsung navíc všechny finance vydělané reklamou dorovnává ve stejné výši z vlastních zdrojů.[1]

Od představení aplikace Samsung Global Goals v roce 2019 jsme rozšířili spolupráci s Rozvojovým programem OSN pomocí iniciativy Generation17, v níž dostává slovo 14 mladých lídrů z různých světových zemí. Tato iniciativa hraje v oblasti plnění globálních cílů velkou roli, co se působení na novou generaci týče.

Kromě toho se Samsung snaží podporovat globální cíle i prostřednictvím svých obchodních aktivit. Mimo jiné jsme globálním cílům přizpůsobili svou strategii v oblasti ekologické a společenské odpovědnosti, abychom v souladu s těmito cíli mohli odpovídajícím způsobem upravit firemní priority a postupy. Jsme také signatáři iniciativy United Nations Global Compact, která podporuje zavádění udržitelných a sociálně odpovědných opatření ve firmách po celém světě.

Další informace a instrukce, jak se připojit k dárcům, najdete v aplikaci Samsung Global Goals: http://smsng.co/SGG-App.

Další informace o tom, jak si Samsung vede v oblasti udržitelnosti, najdete v naší zprávě za rok 2022. 

O společnosti Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung inspiruje svět a tvoří budoucnost svými převratnými myšlenkami a technologiemi. Společnost nově definuje svět televizorů, smartphonů, tabletů, nositelných chytrých zařízení, digitálních spotřebičů, síťových a paměťových prvků, LSI systémů, polovodičů a LED displejů. Nejnovější informace najdete v Samsung Newsroom na adrese http://news.samsung.com/cz/.

Hlasové ověření nabízí zákazníkům větší pohodlí i bezpečnost. Volající navíc stráví na lince méně času

Díky hlasové biometrii je možné jasně identifikovat konkrétního člověka na základě jeho mluveného projevu. Kromě kriminologie, ve které tato technologie pomáhá při prokazování trestné činnosti, nachází využití i v oblasti bankovních a telekomunikačních služeb. Verifikace volajícího za pomoci jeho mluveného projevu totiž nabízí jak větší pohodlí, tak zejména bezpečnost.

Možnost jednoznačně identifikovat konkrétního člověka na základě jeho mluveného projevu již dávno nepatří do světa sci-fi filmů. Technologie zvaná hlasová biometrie dnes dokáže rovněž rozeznat, zda hovoří muž či žena, či kolik je danému člověku přibližně let. Hlasová biometrie je v podstatě program, který dokáže převést mluvený projev na takzvaný hlasový otisk. Každý člověk disponuje svým nezaměnitelným hlasovým otiskem, podle kterého jej software dokáže zpravidla během pár vteřin rozpoznat.

Technologii při hlasové verifikaci neobelstí ani zkušení imitátoři či umělé nahrávky cizího hlasu. „Algoritmy člověka dokáží rozeznat i ve chvíli, kdy například vlivem nemoci trpí určitou hlasovou indispozicí. Biometrie si poradí rovněž v situaci, při které komunikátor hovoří jiným jazykem než v nahraném vzorku,“ doplňuje Jan Nedělník, CEO společnosti Comdata Czech a Hungary, která působí v oblasti zákaznického servisu.

Pomůcka při vyšetřování i ochrana proti podvodníkům na lince

Hlasová biometrie nachází uplatnění v řadě různých oborů. Pomáhá například kriminalistům a forenzním expertům při prokazování trestné činnosti. „U Policie České republiky užíváme termín kriminalistická fonoskopie. Tento obor slouží především ke zjišťování základních údajů o neznámém mluvčím z analogových či digitálních nahrávek. Naši experti poskytují součinnost kriminalistům při vyšetřování případů, u kterých je nutné posoudit sporné a srovnávací záznamy, obsah obtížně srozumitelných nahrávek nebo při samotném posuzování pravosti,“ popisuje Jakub Vinčálek tiskový mluvčí Police České republiky.

Za účelem odhalení nekalého jednání využívají hlasovou biometrii i telefonní operátoři či bankovní společnosti. Díky porovnání hlasového otisku mají zástupci firem jistotu, že hovoří skutečně s majiteli daných účtů. Při mobilním spojení totiž podvodníkům mnohdy stačí kradený občanský průkaz a pár doplňujících informací k tomu, aby nic netušící oběti připravili o peníze. „Možnost ověření identity klienta za pomoci hlasové biometrie začala Česká spořitelna nabízet již v roce 2020. V současnosti alternativu ověření hlasem využívají desítky tisíc našich klientů,“ uvádí Filip Hrubý, Head of External Communications a mluvčí Finanční skupiny České spořitelny.

Časová úspora pro call centra

Kromě větší bezpečnosti nabízí při telefonických spojeních s operátory hlasové ověření i významnou úsporu času. „Zákazníci zpravidla netouží po tom trávit na lince významně více času, než je nutné. Identifikace volajícího za pomoci rodného čísla a dalších doplňujících údajů však bývá často zdlouhavá a zabere mnohdy déle než minutu. Při využití hlasové biometrie naopak stačí pro ověření totožnosti volajícího řádově několik vteřin a operátoři tak mohou bez zbytečných průtahů přejít k řešení problému, kvůli kterému zákazník volá,“ uzavírá Jan Nedělník.

Vlogování je v kurzu: Pusť se do něj díky špičkovému smartphonu od Huawei

Kdo zná sociální sítě, vlogy mu určitě nejsou cizí. Jde o jednoduchý videoformát, který se za poslední roky na sociálních sítích stal mimořádně populárním. S neustále rostoucí popularitou platforem s krátkými videy jako je TikTok nebo Instagram reels, přišly nové příležitosti, jak odprezentovat svůj obsah a zaujmout publikum jako nikdy dříve. Tento nový trend však přináší i nové požadavky: sledující chtějí obsah, který je krátký, ale zároveň dostatečně působivý na to, aby zaujal v průběhu neustále se zmenšujícího intervalu pozornosti diváka.

Pokud chceš udržet krok s rychle se vyvíjejícím světem vlogů, sáhni po spolehlivém smartphonu s dobrým fotoaparátem. Přesně takovém, jakým je ku příkladu Huawei nova 10 Pro, která byla navržena tak, aby celý proces vlogování maximálně zjednodušila. Tento chytrý telefon v sobě spojuje vše pro pohodlnou a vysoce kvalitní produkci videí pro různé platformy. Můžeš natáčet, upravovat a publikovat obsah zároveň. Níže najdeš některé z mnoha způsobů, kterými může Huawei nova 10 Pro zlepšit tvůj zážitek z tvorby krátkých videí pro TikTok nebo Instagram.

Fotoaparát s profesionálními funkcemi

Díky funkci Huawei Multi-Vision Photography je smartphone nova 10 Pro vybavený vysoce kvalitním objektivem s dvojitým předním fotoaparátem a prvním předním fotoaparátem v odvětví s funkcí Instant AF s Quad Phased Detection (QPD), díky kterému je každý záběr profesionálně ostrý. Čočka je poprvé vybavená předním ultraširokoúhlým objektivem s automatickým ostřením s rozlišením 60 MP, které podporuje 100-stupňový širokoúhlý záběr a kvalitu videa v rozlišení 4K. Kromě toho je přední kamera vybavená i selfie videem s 0,7 až 5-násobným přiblížením.

To znamená, že technologie předního fotoaparátu nova 10 Pro nabízí nejen prvotřídní kvalitu videa, ale hravě zvládne i pokročilé záběry na profesionální úrovni. Např. beauty vlogeři si mohou přiblížit detaily své pleti či make-upu až 5x. A díky vysokému rozlišení předního fotoaparátu se nemusí při přibližování či oddalování videa obávat kompromisu v jeho kvalitě.

Vyrobit si vlog na malebném turistickém místě bude také procházkou v růžovém sadu. Přední kamera Huawei nova 10 Pro má totiž širokoúhlé zorné pole v rozlišení 4K.

Vždy ocením, když má smartphone kvalitní přední fotoaparát. Miluji, když si můžu udělat hezké selfie, ať už sama nebo s přáteli, a výsledek je hned na první pokus úžasný,komentuje novinku česká miss Nikol Švantnerová.

Dvě perspektivy v jednom okamžiku

Smartphone nova 10 Pro je vybavený několika kamerami, které umožňují paralelní přední a zadní natáčení i snímání Picture-in-Picture, tedy obraz v obraze. Ať jde o natáčení dlouhého vlogu nebo krátkého videa pro sociální sítě, zahrnout do videa různé perspektivy je teď snazší než kdykoliv dříve.

Funkce paralelního natáčení je užitečná i pro vlogery, kteří se specializují na recenze produktů nebo “unboxing” videa. S funkcí Dual-View Video můžeš současně nahrávat produkt i svou bezprostřední reakci, což ti mimo jiné ušetří i čas s postprodukcí.

V centru dění

Při používání zadního fotoaparátu si uživatelé mohou vybrat funkci Follow Focus, která zaostří na objekt a poté ho inteligentně sleduje. Když se v rámečku zobrazí osoba, fotoaparát ji bude automaticky sledovat. Pro více objektů v záběru mohou uživatelé manuálně klepnout a vybrat, na který objekt má zaostřit. Doba focusu je standardně 6 vteřin, ale fotoaparát bude objekt sledovat vždy, když se znovu objeví v záběru.

Funkce Follow Focus je nejvhodnější pro natáčení obsahu, který vyžaduje hodně pohybu. Ať jde o cestovatelské video, cvičení nebo taneční choreografii. Nebudeš už muset opakovaně přenastavovat kameru, aby ses udržel/a v zorném poli. Objektiv pohotově sleduje a zachycuje každý tvůj pohyb, jako bys měl/a k ruce profesionálního kameramana.

Úprava videa a speciální efekty

Smartphone Huawei nova 10 Pro rovněž přináší aplikaci Petal Clip pro vytváření videí jedním kliknutím. Aplikace navíc nabízí širokou škálu šablon a nástrojů pro úpravu videí. Pomocí špičkové technologie AI a knihovny médií Huawei můžeš také přidávat různé speciální efekty, nálepky, hudbu, písmo, zvukové efekty, přechody, animace a další zajímavé vlastnosti, aby byl tvůj vlog na sociální síti nepřehlédnutelný. Petal Clip se bez problému propojí se sociálními sítěmi, díky čemuž proběhne sdílení tvého obsahu online pomocí pouhých několika kliknutí. Díky integraci Petal Clip je teď ještě snazší přenést svá videa přímo do studia pro střih.

Jsi připraven/a posunout své vlogovací schopnosti na další úroveň? S pomocníkem Huaewei nova 10 Pro to zvládneš levou zadní. Smartphone se u nás prodává v barvách Starry Silver a Starry Black za doporučenou cenu 17 999 Kč.

Aktuální informace ze světa Huawei Consumer BG naleznete denně aktualizované na:

O Huawei Consumer Business Group

Produkty a služby společnosti Huawei jsou dostupné ve více než 170 zemích a používá je třetina světové populace. V Německu, Švédsku, Rusku, Indii a Číně bylo zřízeno čtrnáct výzkumných a vývojových center. Huawei CBG je jednou ze tří obchodních jednotek společnosti Huawei a zahrnuje smartphony, PC, tablety, nositelné a cloudové služby atd. Globální síť společnosti Huawei je postavena na více než 34letých zkušenostech v telekomunikačním průmyslu a je odhodlána poskytovat nejnovější technologický pokrok spotřebitelů po celém světě.

Exit mobile version